Λεπτομέρειες βιβλίου

Σύντομη Περιγραφή Η νέα κατάσταση στη Ρωσία μετά το 1991 ταυτίστηκε κυρίως...

Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο

  • Τιμή : 14.91€
Η νέα κατάσταση στη Ρωσία μετά το 1991 ταυτίστηκε κυρίως με τις αναγκαίες, όπως παρουσιάστηκαν, αλλαγές στην οικονομία. Τα προγράμματα μετάβασης προς την ελεύθερη οικονομία, οι «θεραπείες σοκ», η απελευθέρωση των τιμών, η μείωση των δημοσίων δαπανών και κυρίως αυτές του στρατού,
οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, αποτέλεσαν τις πρώτες ενέργειες του νέου συστήματος οι οποίες προηγήθηκαν των πολιτικών. Τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που υπαγορεύτηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους ρώσους μεταρρυθμιστές της πρώτης περιόδου της προεδρίας Γέλτσιν έγιναν αμέσως ορατά. Αύξηση του πληθωρισμού η οποία εξανέμισε μισθούς και συντάξεις, κατάρρευση του κράτους πρόνοιας, αποδιάρθρωση των δομών της ρωσικής κοινωνίας και κυρίως, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, εκποίηση του εθνικού πλούτου. Η τελευταία διαδικασία ανέδειξε μία νέα τάξη, τους «ολιγάρχες», τους «ΝεοΡώσους», όπως ονομάστηκαν, οι οποίοι απέκτησαν μεγάλη δύναμη και δημιούργησαν δίκτυα διαπλοκής με την εξουσία.
Οι εκλογές του 2000 αποτέλεσαν το πρώτο μήνυμα του νέου καθεστώτος Πούτιν, ο οποίος με την επικράτησή του έλαβε την νομιμοποίηση που είχε αμφισβητηθεί με το διορισμό του από τον καταρρέοντα Γέλτσιν, νομιμοποίηση που τον ώθησε να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο.
Η σύγκρουση με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους εκπροσώπους τους είχε δύο άμεσα αποτελέσματα: πρώτον, οι κυριότεροι εκπρόσωποι των μεγάλων συμφερόντων εγκατέλειψαν τη Ρωσία, αφήνοντας το πεδίο ανοιχτό για τις αλλαγές που επιθυμούσε ο Πούτιν και το νέο προεδρικό περιβάλλον, τα πρώην και νυν στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, και δεύτερον, έδωσε την ευκαιρία να αρχίσει η διαδικασία (επανα)εθνικοποίησης των επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν με ληστρικό τρόπο επί Γέλτσιν.
Η Ρωσία περνά μετά το 1991 μία σκληρή περίοδο μετάβασης. Οι επιλογές της πρώτης περιόδου συνετέλεσαν ώστε η πολιτική να ταυτισθεί με ένα καθεστώς που δεν στήριξε την κοινωνία, αλλά μόνο τα συμφέροντα της νέας άρχουσας τάξης, οδηγώντας τη χώρα στην υπανάπτυξη και την εξαθλίωση. Η περίοδος Πούτιν γεννά ελπίδες και προσδοκίες, οι οποίες, παρά την αντίδραση για την οικοδόμηση ενός συγκεντρωτικού καθεστώτος, ενισχύονται από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, αφού η χώρα αποκτά ξανά ισχυρή θέση στο εξωτερικό ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη στο εσωτερικό. Το επόμενο χρονικό διάστημα αποτελεί κρίσιμο ορόσημο για τη χώρα και μέχρι να αποδειχθεί εάν η Ρωσία μπορεί να ξαναγίνει πρωταγωνίστρια στο διεθνές περιβάλλον, ικανή να ξεπερνά τα εσωτερικά της προβλήματα και αντιθέσεις.

Δείτε Επίσης

Η ιστορία της αλητείας
Η ιστορία της αλητείας Χρηστάκης Λεωνίδας

Εκείνο που χαρακτηρίζει έναν αλήτη όλων των εποχών είναι η μη ολοκλήρωσή του ως άτομο, μέσα στα πλαίσια μιας ...

10.6 €